Όλες οι γυναίκες του Don Draper σε κατάταξη

“Όταν ένας άντρας μπαίνει σε ένα δωμάτιο, κουβαλάει μαζί του όλη του την ιστορία”, είχε πει κάποτε ο Don Draper. Ο πρωταγωνιστής του Mad Men, κάθε φορά που γύριζε με το χέρι του ένα πόμολο, έφερνε μαζί του 13 τόνους emotional baggage λόγω άσχημης παιδικής ηλικίας, δυο αεροπλανοφόρα Canadian Rye (με τα παγάκια τους), τα 20 all time πιο πετυχημένα pitches της Madison Avenue και, φυσικά, όλες τις γυναίκες που είχαν περάσει από την πολυτάραχη ζωή του.

Πιστός στο δόγμα “ό,τι κινείται, εκτελείται” και παντελώς άπιστος σε όλα τα άλλα (με την εξαίρεση του Rye), ο Don, με τη σύμπραξη των κατά καιρούς συντρόφων και περιστασιακών του σχέσεων, χάρισε στο τηλεοπτικό κοινό μοναδικές στιγμές σχεσιακής ενδοσκόπησης, ιδανικά συνδυασμένης με κοινωνιολογικό και ηθογραφικό ενδιαφέρον της εποχής.

Τα γούστα και οι διαθέσεις του κοινού απέναντι στην εκάστοτε γυναίκα που κοσμούσε το πλευρό του Don ποικίλλουν. Το καψουλομπλόγκ καταθέτει την δική του άποψη για κάθε μια από τις γυναίκες αυτές, κατατάσσοντάς τις με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τον τύπο της σχέσης που ανέπτυξαν με τον Don και, βέβαια, την εξωτερική τους εμφάνιση.

 

enhanced-20831-1397068546-17

Doris

Ερώτηση πρώτη: ποια είναι αυτή; Δικαίως απορείτε. Απάντηση: μια σερβιτόρα που γνώρισε ο Don μετά τα Clio Awards και ξύπνησε το επόμενο πρωί στο κρεβάτι του με το ύφος “ψήφισε η μάνα μου Νέα Δημοκρατία κι αν ψήφισε τι θέλει η Κατερίνα Παπακώστα μέσα στα σεντόνια μου από 100% αιγυπτιακό βαμβάκι”. Η Doris μπαίνει τελευταία, όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να είναι η Κατερίνα Παπακώστα (νέα), αλλά επειδή μυρίζει ανωνυμία και στο κάτω κάτω χέσε μας, κοπελιά, επειδή είδαμε μια φορά τη νεφραιμιά σου δεν θα σε βγάλουμε και Μις Μανχάτταν 1964.

 

enhanced-16020-1397004669-10

Candace

Μια που πήγαινε σ’ εκείνο το τρισάθλιο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει μετά το διαζύγιο με την Betty και τονε χαστούκιζε με πάθος την ώρα που πηδιόσαντο κι εκείνος τράκαρε με τον υπαρξισμό; Αυτή. Ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκεται πάνω από την Doris δεν είναι τα χαστούκια, αλλά το γεγονός ότι θύμιζε στυλιστικά λίγο Peggy Bundy όταν η Πεγκάρα ήταν ακόμα υγρή φαντασίωση των γονιών της.

 

enhanced-11671-1397068226-7

Shelly

Αεροσυνοδός – γνήσια καυλώστρα ήταν, είναι και θα είναι μόνο μια. Είναι Ελληνίδα και παντρεύτηκε πρωθυπουργό. Η Shelly μπορεί να φάει τη σκόνη της Δήμητρας Λιάνη με τα τσόπστικς.

 

enhanced-12690-1397067060-9

Sylvia Rosen

Η ώρα της χαμούρας έφτασε αισίως και καλωσορίζουμε στην εκπομπή μας την Sylvia Rosen, Ιταλίδα στην καταγωγή, σύζυγο γιατρού, μάνα, οικοκυρά και πάνω απ’ όλα ΞΕΚΑΠΙΣΤΡΩΤΗ ΓΚΙΟΣΑ. Γνωρίστηκε με τη Megan Draper στον ακάλυπτο την ώρα της μπουγάδας , “τι κάνεις Σύλβιά μου”, “καλά είμαι Μέγκαν μου”, “ωραίο το πατούμενο, από πού”, “Σακς Φιφθ Άβενιου, δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου”, “ναι, μου είχε πάρει ο Άρνολντ μου ένα ζευγάρι τη χρονιά που βγήκε ο Κένεντι, να το φορέσω στα Κούλουμα”, “να κανονίσουμε κανένα ντινέ, μην τα λέμε μόνο στο όρθιο”, “καλέ ναι, θα ρίξω ένα ταψί ζίτι στο φούρνο και θα έρθουμε για σον σον κανένα βράδυ”. Το μόνο που έγινε στο όρθιο ήταν η “σχέση” του Don με τη Χαμούρα, η οποία, όση ώρα δεν έξανε την καούκα για να παράσχει καταφύγιο στις σφήκες του Central Park, κράταγε σφιχτά με το δεξί χέρι τον βαφτιστικό σταυρό του ράπερ και με τον αριστερό δείχτη χάραζε στον τοίχο του δωματίου υπηρεσίας τα κουτουπώματα με τον Don, ώστε να μη χάσει το μέτρημα στην εξομολόγηση ενώπιον καθολικού ιερέα στη Midtown. Και μόλις ο γατουλογαμούλης μπήκε στη φάση “θέλω να με έχεις και γκόμενο και γιο”, η κυρία λάκισε γιατί θυμήθηκε πως είχε να γυαλίσει την καράφλα του Arnold με kosher στιλβωτικό, γιατί τα κέρατα εξέπεμπαν ως την Δυτική Ακτή και η σκουριά έκανε παράσιτα στο επαναλαμβανόμενο “Σας παρακαλώ, δεν θα ‘θελα”.

Για όσους sympathizers αναρωτιούνται τι να απέγινε η Αργυρώ Rosen μετά τον Don, η απάντηση είναι: “αφοσιώθηκε στη διάνοιξη της τρύπας του όζοντος ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της Σβάρτσκοπφ”. Διότι για κάτι παραπάνω δεν ήταν.

 

enhanced-24989-1397004777-8

Bethany Van Nuys

Φίλη της Jane Sieger – Sterling, Μανχατανέζα (όχι και τόσο) ενζενί που “αναγκάστηκε” να βγει με τον Don επειδή η Jane επέμενε και δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι στην αγαπημένη μπροστάρισσα gold digger φίλη της.  “Να το φάμε Don μου, το chicken Kiev, κι ας πλατσανάει στα βούτυρα και τα σκορδοκέφαλα, έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται να σου κάτσω, γιατί στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας μας μάθαιναν πως τον άντρα πρέπει να τον έχεις στην καψούρα τόσους μήνες όσα τα χρόνια του επί τον αριθμό συζύγων της Zsa Zsa Gabor”.  Στο τέλος έμεινε ένα φάσωμα στα πίσω καθίσματα ενός ταξί και μια λαδιά κοτόπουλου στο μέγεθος της Ουκρανίας πάνω στη σατέν τουαλέτα της, πάντα στο χρώμα της άμμου, γιατί – από την Οικιακή Οικονομία πάντα – η Bethany είχε μάθει πως κάθε άλλο χρώμα εμφανίζει πάνω του την ένδειξη “ΕΥΚΟΛΗ” και τι θα λέγανε στο Upper East Side οι αδερφές της μάνας της και οι μεγαλοψιλικατζούδες.

 

enhanced-12784-1397067348-1

Bobbie Barrett

Χαμούρων συνέχεια και φτάνουμε στην Anne Bancroft από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου, έτι την Bobbie Barrett, σύζυγο – μάνατζερ του Μάρκου Σεφερλή των 60s, την οποία χούφτωσε ο Don στους γυναικείους καμπινέδες του Λουτές μια βραδιά που του σεφ του άρπαξε η bisque γαρίδας από τα ιπτάμενα καυλόνια των συνδαιτυμόνων. Σκεφτείτε, σούπα και κόντεψε να καεί το stove και o Aτλαντικός δυο λεωφόρους πιο κει.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Bobbie, την οποία ενστικτωδώς θέλω να αποκαλέσω Πόπη, βρίσκεται πάνω από την Ακατονόμαστη, είναι γιατί η στάση της απέναντι στην Peggy ήταν πολύ ενθαρρυντική και γενικώς χεσμένα τα είχε τα ‘σερνικά που έκαναν κουμάντο στο μπίζνες της, εκστόμισε δε την ατάκα “Εδώ είναι Αμερική, βρες μια δουλειά και γίνε αυτός που την κάνει”.

 

enhanced-12776-1397065793-1

Joy

Κόρη Ευρωπαίου πλουσιοχίπη χομπίστα που μυρίστηκε τεστοστερόνη με την καρδάρα και άπλωσε χεράκι να ζουπήξει μούσκουλο μαυρισμένο από τον καλιφορνέζικο ήλιο, η Joy πέρασε ένα υπέροχο τριήμερο με τον Don σε μια βίλα έξω από το Λος Άντζελες, γλιτώνοντας τον τηλεθεατή από ακόμα-ένα-κονβένσιον-με-τον-Pete-Campbell-και-τις-νευρώσεις-του. Επίσης, μούναρος η Χαρούλα.

 

midge

Midge Daniels

Ναι, σας μάθαμε κι εσάς τις κουλτουριάρες του Village, όλη μέρα αργαλειός και “τι πάει λάθος με την επανάσταση” και το βράδυ “σέρνω τον σκαρπινόφλωρο στις performances για να του δείξω ότι εγώ δεν είμαι δήθεν, αφού τονε μπουκώσω στη beat philosophy μέχρι να πει ‘απεταξάμην την coca-cola και όλα τα ξώγαμα του καπιταλισμού”. Που δεν θα στο πει και θα μανουριάσει και μετά θα τον ξαναδείς μόνο όταν έχεις ανάγκη να καταθέσεις πρόταση για ΕΣΠΑ και το κοντινότερο/ ανοιχτότερο πορτοφόλι είναι, ως είθισται, αυτό της μαμής του καπιταλισμού.

 

allison

Allison

Γραμματέας που πήγε να τονε ξεμεθύσει/ γιατροπορέψει και βγήκε κουρεμένη και με το ποστίς στην κωλότσεπη. Από τις πιο sad φάσεις με τον Don, καθώς η Allison ήταν μια χαρά κοπέλα και δεν της άξιζε η ψυχρολουσία τύπου “μιλούσε το Rye και όχι η ψυχή μου” (αν υποθέσουμε ότι ο Don είχε τέτοιο πράγμα). Αναγκάστηκε να φύγει και από τη δουλειά της, διότι αυτός ο άντρας κάρβουνο έπιανε και κάρβουνο γινόταν, κάθε όποτε τύχαινε στον διάβα του μια γυναίκα που δεν πέταγε πέτρες τις 16 από τις 24 ώρες της ημέρας.

 

enhanced-18806-1397065924-1

Suzanne Farrell

Γλυκιά δασκάλα της Sally Draper που έπεσε θύμα της suburban γοητείας Του και τονε κυνηγούσε στα τρένα της γραμμής τραγουδώντας Ρένα Κουμιώτη “Φωτιά στα τρένα όλου του κόσμου” εναλλακτικά με το “Τρένο” της Βίσση. Λαμβάνει αυτή την υψηλή θέση γιατί υπήρξε μονίμως αχτένιστη σε έναν κόσμο γεμάτο τσιμπιδάκια και ρόλεϊ κι επίσης γιατί ξεπαραδιάστηκε στα εισιτήρια και πόσο να έπαιρνε μια νεοδιόριστη δασκάλα στην Αμερική του Lindon του Johnson.

 

betty

Betty Draper

Το καλύτερο resting bitch face όλου του state της Νέας Υόρκης παντρεύτηκε τον Don όταν εκείνος ακόμα πουλούσε γουναρικά στον Χουντάλα του Μανχάταν και η διαφήμιση ήταν κάτι που το κατακτούσε αργά και βασανιστικά, όπως οι κομμουνιστές την Ασία στα 30s. Νταμαροκολώνα του σπιτιού της, άκαρδη μάνα, αλλά αφοσιωμένη κόρη, πέρασε των παθών της τον τάραχο λόγω των σουρτουκεμάτων του αντρός της, έκανε τον μαλάκα με μπομπαρισμένη περικεφαλαία επί χρόνια, μέχρι να κυριαρχήσει μέσα της το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και να βρει τον Henry Francis να την κουκουλωθεί, καθώς ο όρος “ντιβορσέ” της έπεφτε πιο βαρύς κι από όλες τις γκόμενες του Don μαγειρεμένες στιφάδο. Βέβαια, μέσα σε όλα της τα κουσούρια, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στεκόταν δίπλα του κιουρία, του μαγείρευε (κατεψυγμένα, but still), τον φρόντιζε (η παραδουλεύτρα, but still) και του μεγάλωνε τα παιδιά (μόνα τους, but still).

Βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση για τόσα χρόνια χλαμύδια από τις μουρνταριές του Don διότι τα zero fucks given της είναι αστικός μύθος που διαλύθηκε στην περίοδο της ύστερης ρεπουμπλικανοποίησής της. Ωστόσο, την παραδεχτήκαμε στα ύστερά της, καθώς αντιμετώπισε την αρρώστια γενναία και χωρίς να υποπέσει σε φτηνούς συναισθηματισμούς, τους οποίους ίσως βέβαια να είχε εξαντλήσει στα χρόνια του πρώτου γάμου της.

 

la-et-st-mad-men-megan-draper-matthew-weiner-2-001

Megan Draper

Η Megan είναι αρκετά παρεξηγημένος χαρακτήρας, καθόσον πολλοί τη θεώρησαν χαζή ή υστερόβουλη ή και τα δυο μαζί. Προσωπικά νομίζω ότι η αφέλειά της δεν ήταν αυτή που άφηνε να εννοηθεί κι επίσης, σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τα λεφτά του Don για να κάνει αυτά που ήθελε στη ζωή της σε βάρος της κοινής του ζωής. Τη θέση του, ναι, την εκμεταλλεύτηκε, το ίδιο και το ένα (1) μύριο που του πήρε στο διαζύγιο, αλλά είναι γνωστό ότι και βουδιστής μοναχός να είσαι, αν έρθει η ώρα σου να πάρεις διαζύγιο, μόνο σε Ivanka Trump μπορείς να μεταμορφωθείς. Επίσης, δεν τον κεράτωσε ποτέ (απ’ όσο είδαμε τουλάχιστον), παρότι ήξερε πολύ καλά ότι ο άντρας δίπλα της δεν ήταν και υπόδειγμα συζύγου να τονε μελετήσεις σε εργαστήριο.

 

enhanced-18274-1397005020-1

Dr Faye Miller

Λεβέντισσα επιστημόνισσα, το ‘λεγε η περδικούλα της όταν έμπλεκε με τη χάρη του και, δεδομένου ότι δεν τον έφτυσε κατάμουτρα όταν αυτός της ανακοίνωσε πως παντρεύεται τη γραμματέα του, η Ντόκτορ Φέι βρίσκεται δεύτερη στην καρδιά μου, κι αυτό λόγω της μίας και μοναδικής γυναίκας που μπορούσε να κουλαντρίσει τον τυφώνα Draper, δηλαδή της Rachel Menken.

 

rachel_don

Rachel Menken

Όλοι θυμόμαστε τον μισογυνισμό με τον οποίο αντιμετώπισε τη Rachel στο πρώτο επαγγελματικό ραντεβού τους, καθώς και τις φαρμακερές ατάκες που της πέταξε στο “make up date” που είχαν (ο Θεός να το κάνει), στο μπαρ όπου Εκείνος παρήγγειλε για πάρτη του ένα σκατς νητ και για πάρτη της ένα Μάι Τάι στολισμένο με το δέντρο του Rockefeller Center παραμονές Χριστουγέννων, διότι “η γυναίκα το θέλει το λούσο και μέσα στο ίδιο της το κοκτέιλ”. “Η λέξη αγάπη εφευρέθηκε από κάτι ανθρώπους σαν εμένα για να πουλάμε νάιλον”, της είπε σε κείνο το ραντεβού και λίγα επεισόδια μετά την παρακαλούσε να κλέψουν μαζί το βόλβο από την άκρη του δρόμου και να πάνε γι’ άλλες πολιτείες. Άσε με, Τούλα μου, θα μιλήσω, με τον χαμούρη που νόμιζε ότι επειδή η άλλη είναι 28 κι ανύπαντρη θα πέσει στον έρωτά του και θα τηνε σέρνει όπως η Τζούλια τον Τόλη. Και μετά την έβλεπε στον ύπνο του κι εκείνη μας είχε αφήσει χρόνους γιατί η ζωή είναι πόρνη και γιατί, κακά τα ψέματα, η μοναδική γυναίκα που πρόλαβε ν’ αγαπήσει ο Don ήταν η διαφήμιση.

 

Ψηφίστε, αν γουστάρετε:

 

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.