Αυτός δεν είναι ένας οδηγός επιβίωσης για τις εκλογές.

Ντίαρ ολ,

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε μπροστά στις κάλπες.
Γιατί αν και δικηγόρος, μπορώ να γίνω πολύ λυρική. Αν θέλω.

Ορισμένοι από εμάς κληθήκαμε να βοηθήσουμε (επί πληρωμή, για τα λεφτά τα κάνουμε όλα) στη διεξαγωγή των φετινών εκλογών, ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής (ομολογουμένως το έθεσα πάρα πολύ ψαρωτικά).
Το καψουλομπλόγκ, πάντοτε επίκαιρο και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο συνάδελφο δικαστικό αντιπρόσωπο, δίνει συμβουλές για την αποτελεσματικότερη και λιγότερο ανώδυνη παρουσία του στις επερχόμενες εκλογές.

Κι όσοι δεν είστε δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά μόνο ψηφοφόροι, ρίξτε μια ματιά, για να δείτε πώς μπορεί να γίνει η ζωή πιο εύκολη στις διπλές ή (πιθανότατα) και τριπλές εκλογές που θα γεμίσουν το μήνα τούτο.

1. Προετοιμασία:

Προσπερνάμε το ζήτημα της μετακίνησης, για το οποίο έχουμε κάνει όλοι τα κουμάντα μας, φαντάζομαι. Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια, ΚΤΕΛ, Ι.Χ. και γαϊδούρια (η φτηνότερη και πιο eco-friendly λύση), έχουμε φτάσει στον τόπο όπου πρέπει να παρουσιαστούμε. Αν δε χρειάζεται να φτάσουμε κάπως, επειδή διοριστήκαμε εκεί όπου μένουμε, καλύτερα.

Για να είμαστε πανέτοιμοι να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας την ημέρα της ψηφοφορίας, χρειαζόμαστε τα εξής:

 • Πολύ καλή ανάγνωση του Οδηγού Εκλογών που εκδίδει ο ΔΣΑ. Εκτύπωση σε Α4 και δέσιμο σε σπιράλ. Διότι περιλαμβάνει μερικά πολύ βασικά προτυπωμένα έγγραφα, όπως π.χ. τη βεβαίωση εκτέλεσης καθηκόντων του γραμματέα. Τα συμπληρώνεις, τα σκίζεις, τα δίνεις, καθάρισες.

 • Ο ίδιος Οδηγός Εκλογών ξεστραβώνει και ως προς κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. αν είναι έγκυρο ψηφοδέλτιο με κόκκινους σταυρούς. Hint: δεν είναι. Έχει κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Για να μπορούμε να απαντήσουμε άμεσα στον καθένα εκλογικό αντιπρόσωπο που θα θέλει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αν τύχει ψηφοδέλτιο αμφίβολης εγκυρότητας, ενημερωνόμαστε στοιχειωδώς πρώτα. Σας το λέω εγώ, που έχω κάνει 8.000 εκλογές στην Κρήτη, όπου ο κόσμος επιμένει πάρα πολύ. 
 • Άνετα ρούχα. Σοβαρά τώρα, όποιος (και ιδίως όποια) μπορεί να κάνει εκλογές με στενά κοστούμια, ψηλά παπούτσια, κολλητά μπλουζάκια, 40 βραχιόλια σε κάθε χέρι, τί να πω, μπράβο του/της. Δεν είπα να πάμε με τη φόρμα, πρέπει να έχουμε μια άλφα παρουσία στη διαδικασία. Επειδή όμως δεν πάμε στο Ποσειδώνιο, αλλά σε εκλογικό τμήμα, που θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τούρκικους καμπινέδες, το κρατάμε απλό το πράμα. Φουστανάκι ή παντελονάκι ελαστικό, παπούτσι με λίγο τακούνι (για καλό κυκλοφορικό) και γενικά ο,τιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε άνετοι. Θυμίζω και πάλι τον προαιώνιο φόβο όλων, τον τούρκικο καμπινέ στο βάθος του διαδρόμου.
 • Φορτιστής, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, σοκοφρέτες, μπανάνες, υγρά μαντιλάκια, κανονικά μαντιλάκια, κασετίνα, υγρό φακών, χρωματιστοί μαρκαδόροι (για τη διαγράμμιση), μπλάνκο σε ροδέλα, UHU, μεγάλο συρραπτικό (γιατί μας δίνουν ένα μικρό συνήθως), λευκές κόλλες και μεσαίοι φάκελοι. Τσεκ τσεκ τσεκ. Ναι, εγώ πάω με ένα ντουλάπι φαγιά μαζί μου, γιατί δεν ξέρω αν και πότε μας ταΐζουν και μου πέφτει συχνά το ζάχαρο.
 • Αν έχουμε γραμματέα που είναι δικός μας άνθρωπος, τον συνεννούμαστε για τα βασικά αποβραδίς. Αν δεν είναι γνωστός μας, αλλά μας τον δίνει ο Δήμος (έχουμε διοριστεί π.χ. στην Ψαρή Φοράδα Ηρακλείου και κανείς δεν έχει έρθει μαζί μας για γραμματέας) τον βρίσκουμε από την προηγούμενη μέρα και του εξηγούμε πέντε πράγματα, π.χ. ότι δεν πρέπει να χαζεύει, τη σφραγίδα και τα μάτια του, αν χρειαστεί να βγούμε εκτός τμήματος, κ.λπ. Αν κι εγώ τη σφραγίδα την παίρνω πάντα μαζί μου, αν χρειαστεί να βγω από το τμήμα. Ναι, έχω κατουρήσει σε τούρκικο καμπινέ με τη σφραγίδα στα δόντια. Τα πάντα για τη δημοκρατία.
 • Καλό ύπνο, μη σηκωθούμε το χάραμα και τρέχουμε στο τμήμα σαν πατημένη σουλτανίνα.

2. Η ημέρα της ψηφοφορίας.

 • Επιβάλλουμε εξαρχής την τάξη στο τμήμα. Τί εννοώ: δε γινόμαστε η Ναόμι Κάμπελ απέναντι στις βοηθούς της, αλλά δείχνουμε ότι τα πράματα είναι σοβαρά και δε μασάμε μπροστά στη γκρίνια όσων ορίστηκαν μέλη Εφορευτικής Επιτροπής. Προφανώς και θα αφήσουμε τη γιαγιά που είναι 80 χρονών να φύγει, αλλά δε θα κάνουμε το ίδιο με όσους απλά βαριούνται να συμμετάσχουν. Σόρι, δεν έχουμε κάθε σ/κ εκλογές, κάντε την καρδιά σας πέτρα. Σαν καλοί Human Resources Managers, παρατηρούμε “τί μέρος του λόγου” είναι κάθε μέλος της εφορευτικής και τους μοιράζουμε ανά βάρδιες, ανάλογα με το πότε μπορεί να είναι χρήσιμος καθένας. Π.χ. οι πιο νέοι, το βράδυ, στην καταμέτρηση. Σημειώνουμε και τα κινητά τους τηλέφωνα πριν τους αφήσουμε να φύγουν μετά τη βάρδιά τους.
 • Βρίσκουμε τον πιο φιλικό από την εφορευτική και τον ρωτάμε τί παίζει με τους υπόλοιπους, αν είναι συνεργάσιμοι ή όχι. Μια γειτονιά είναι, κάτι θα ξέρει. Επίσης, μαθαίνουμε από την εφορευτική ή τους τυχόν εκλογικούς αντιπροσώπους αν υπάρχει κάποιος υποψήφιος δημοτικός/ περιφεριακός σύμβουλος ή ευρωβουλευτής στον εκλογικό μας κατάλογο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το τζέρτζελο που θα δημιουργήσει φτάνοντας στο τμήμα, καθώς και για τη χαιρετούρα. Και κυρίως, για το ενδεχόμενο να έχουν στείλει εκλογικό αντιπρόσωπο δικό τους, να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
 • Τους πιο μεγάλους της εφορευτικής τους ρωτάμε αν υπάρχει πιθανότητα να έρθει να ψηφίσει ο κύριος που έχει γεννηθεί το 1906 κι ακόμα να σβηστεί από τον εκλογικό κατάλογο. Έτσι, υπολογίζουμε πάνω κάτω ποιοι δε θα εμφανιστούν, για να ξέρουμε πώς θα οργανώσουμε την καταμέτρηση, με βάση το τελικό νούμερο των ψηφισάντων. Προφανώς και θα μας πάρει το ξημέρωμα με τουλάχιστον 2 κάλπες, απλά να ξέρουμε αν θα προλάβουμε τη Μενεγάκη την επόμενη.
 • Όταν έρχεται να ψηφίσει κάποιος πολύ νέος, συνήθως με κάποιο γονιό που του έχει κάτσει στο σβέρκο, τον ρωτάμε αν το έχει ξανακάνει, του εξηγούμε συντόμως πώς γίνεται και βεβαιωνόμαστε ότι ο συνοδός του δεν θα μπουκάρει στο παραβάν, να τον ελέγξει αν ψηφίζει αυτούς που του είπε. 
 • Δημοφιλείς εκφράσεις για να σταματήσουν τα “ντου” μέσα στο τμήμα από αχόρταγους ψηφοφόρους που θέλουν να μπουν όοοοολοι μαζί μέσα: “σας παρακαλώ, ένας ένας θα μπαίνει, δεν είμαστε καφενείο εδώ μέσα”/ “λίγη ησυχία παρακαλώ, όλοι θα ψηφίσετε, δεν είμαστε καφενείο εδώ μέσα”/ ετοιμάστε τις ταυτότητές σας και μη φωνάζετε σας παρακαλώ, δε μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι στη διαδικασία, δεν είναι καφενείο εδώ μέσα”. Προφανώς έχουμε πάρει ύφος και τόνο φωνής Αμαλίας Πισπιρίγκου από το Ντόλτσε Βίτα. Μόνο έτσι πιάνει. Γενικά, χρησιμοποιούμε αρκετά τη λέξη “καφενείο” με την αρνητική της έννοια, που κάνει appeal και σε μεγάλες ηλικίες.

 • Αν έχουμε το κουράγιο, εξηγούμε κάθε φορά ότι οι φάκελοι δε χρειάζονται σάλιωμα, διότι τους τραβάς το χαρτάκι και κολλάνε μόνοι τους. Και να το γράψουμε πάνω από τον πάγκο του παραβάν, δεν έχει νόημα, κανείς δεν το παρατηρεί. Από εμπειρία το λέω.
 • Δεν το παρακάνουμε με τα νερά και τους καφέδες, διότι ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΜΠΙΝΕΣ κι επίσης αναμένεται τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος αναμονής των ψηφοφόρων μέσα στο τμήμα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, λόγω της διπλής φύσης των δημοτικών και περιφερειακών και δε μπορούμε συνέχεια να πηγαίνουμε για κατούρημα. Στον ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΕ. 
 • Εννοείται ότι, ακόμα κι αν δεν έχουμε ξανακάνει εκλογές, λέμε ότι έχουμε ξανακάνει, για να μην προσπαθήσουν να μας ψαρώσουν οι κωλοπετσωμένοι εκλογικοί αντιπρόσωποι.         

 • Αν τα πράγματα αγριέψουν κάποια στιγμή, π.χ. ανάμεσα στους εκλογικούς αντιπροσώπους των αντίπαλων κομμάτων, ξεκινάμε με “σας παρακαλώ κ. Σκούταρη (εκπρόσωπος Γκόρτσου), μην προβαίνετε σε αντεγκλήσεις, δεν είναι καφενείο εδώ μέσα να μαλώνετε για την ΑΕΚ με τον κ. Κασσανδρή (εκπρόσωπος Μαντά)”. Αν ζορίσουν τα πράματα, δεν κωλώνουμε να φωνάξουμε τον μπάτσο που κάθεται στο διάδρομο, για να έρθει να τους επιπλήξει. ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΑΣ, ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.
 • Μόλις κλείσουν οι κάλπες κάνουμε ένα διάλειμμα, τρώμε κάτι και μετά ξεκινάμε. Διότι η βραδιά προβλέπεται μεγάλη.
 • Δεν το παρακάνουμε με τους καφέδες, ξαναλέω, διότι η διαδικασία είναι πολύ κουραστική και δε χρειάζεται να διαλυθούν τα νεύρα μας. 

3. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης:

 • Κόβουμε τον αέρα σε όσους εκλογικούς αντιπροσώπους ζορίζονται να τελειώσει η διαδικασία, για να στείλουν τα αποτελέσματα στο συνδυασμό που εκπροσωπούν. Η δουλειά θα γίνει σωστά. Σ΄εκείνο το σημείο, αν έχουμε γνωριστεί καλύτερα με τους αντιπροσώπους, πετάμε ένα “μην είστε ανεμογάμηδες, σιγά σιγά και όλα θα γίνουν”.
 • Γενικά θυμόμαστε ότι είναι η ώρα που ξεκινάνε τα πολλά νεύρα, λόγω κούρασης, αγωνίας για τα αποτελέσματα και πείνας. 
 • Τρώμε και πάλι κάτι, για να δουλέψει καλύτερα ο εγκέφαλος. 

 • Κερνάμε και τους εκλογικούς αντιπροσώπους και την εφορευτική. 
 • “Γεια σας, μια παραγγελία θέλω να κάνω. Δυο 16άρες πίτσες σπέσιαλ και δυο κουτιά χαρτοπετσέτες, για να μη λαδώσουμε τα ψηφοδέλτια. Μη μας φέρετε ποτήρι δώρο, εκλογικό τμήμα είμαστε, τί να το κάνω, να τ’ αφήσω προίκα στο διευθυντή του σχολείου;”
 • Μετά την πρώτη κάλπη ξανακάνουμε ένα διάλειμμα. Εμψυχώνουμε διαρκώς την ομάδα μας. “Πάμε άλλη μία τους σταυρούς κι εγώ μετά θα σας δώσω κεκάκι”.
 • Έχουμε ετοιμάσει drafts στο twitter για άμεσο ποστάρισμα, όπως “τον ήπιαμε” και “δε θα φύγω ποτέ από δω μέσα”.
 • Μόλις τελειώσει η διαδικασία ξαποστέλνουμε ευγενικά αυτούς της Εφορευτικής που μας το έσπασαν. Δε θα τους ξαναδούμε, ας μη χαλάμε τις καρδιές μας.
 • Δίνουμε συγχαρητήρια σε όσους ήταν συνεργάσιμοι και κουράστηκαν μαζί μας, εμψυχώνοντάς τους να ξανασυμμετάσχουν αγόγγυστα την επόμενη Κυριακή, “τώρα που γνωριστήκαμε κυρία Πελαγία μου, ε; Ραντεβού την επόμενη βδομάδα, ίδια ώρα, ίδιο μέρος. Και χαιρετισμούς στο σύζυγο.”

 • Δε βγάζουμε τα νεύρα μας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας και του Πρωτοδικείου. Σημασία έχει να τελειώνουμε, όχι να διαπιστώσουμε ποιος μπορεί να φωνάζει δυνατότερα.

Πίσω στο σπίτι/ ξενοδοχείο, ανταμείβουμε τον εαυτό μας με ένα άνετο κατούρημα σε κανονική τουαλέτα.

Ξεραινόμαστε στον ύπνο. Ξυπνάμε και νομίζουμε ότι όλο ήταν ένα όνειρο.

Επαναλαμβάνουμε την επόμενη Κυριακή. Δεν ξεχνάμε να ζητήσουμε από την κυρία Πελαγία τη συνταγή για το ραβανί της.

Κουράγιο, εκλογές είναι, θα περάσουν. 

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Καλό και εύστοχο κείμενο! Κάπως έτσι φαντάζομαι κι εγώ τη διαδικασία.

  2 πραγματάκια: α) Στη θεωρία ο γραμματέας της εφ. επιτροπής ορίζεται κατά πλειοψηφία από την ίδια. Στην πράξη πως θα πεισθούν τα μέλη να αποδεχτούν το γραμματέα που κουβαλάει καμία φορά ο ΔΑ μαζί του;

  β) Στη θεωρία η εγκύκλιος λέει να είμαστε στα εκλογικά κέντρα από την Πέμπτη. Στην πράξη πότε πρέπει να παρουσιαστούμε;

  Ευχαριστώ!

 2. Ανώνυμος says:

  Ως παλαιά ΠΕΕ (Πρόεδρος Εφορευτικής βρε) να πω και γω το κατι τίς μου?

  Για τον απο πάνω:
  Α) ΑΝ εμφανιστεί εφορευτική (ΑΝ λέω) τους συστήνουμε απλώς τον γραμματέα. Thats all. Χεστήκαν όλοι ποιος είναι γραμματέας, το πρόβλημά τους είναι να σε πείσουν για ποιο λόγο αυτοί οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν να κάτσουν ως εφορευτική (έχουν δουλειά, παιδιά, φαϊ στο φούρνο, είναι άρρωστοι κλπ). Αν τώρα εμφανιστεί κανένας κοινοτάρχης με το γραμματέα του ανά χείρας, ρωτάς ψαρωτικά : και που ήσασταν εσείς κύριες χθες που ο γραμματέας έγραφε όλη μέρα?
  Β) Παρουσιάζεσαι κανονικά Παρασκευή, αλλά και Σάββατο πρωί να πας δεν θα σου πει κανένας τίποτα. Αν θέλεις κάνεις τα τηλεφωνήματα σου από τη Παρασκευή (παρουσιάστηκα και ανέλαβα καθήκοντα. Το Σάββατο, παίρνεις υλικό κλπ από Δήμο ή από σχολείο, σε συνεννόηση με Δήμο. Ρίχνεις και μια ματιά στο τμήμα για να δεις πως το έχουν στήσει. Εμένα πχ επιμένουν πάντα να μου βάζουν τα παραβάν δεξιά και αριστερά από την πόρτα πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει ένα ωραιότατο μπάχαλο αν φύγει κανένας εκλογές με το σφραγισμένο φάκελο χωρίς να τον πάρεις χαμπάρι. Αφήνεις να σκατολοϊδια μέσα στην κάλπη (κεριά, βελόνες, πρωτόκολλα κλπ) την κλειδώνεις και φεύγεις.

  Α, SOS. Αν είσαι σε μεγάλη πόλη, σημειώνεις πάνω στον εκλογικό κατάλογο τα ονόματα της εφορευτικής ώστε όταν έρθουν να ψηφίσουν να τους τσακώσεις (γιατί σιγά μην έρθουν από το πρωί)

  Επίσης αν είσαι διορισμένος στον τόπο σου, κάνεις τις εκλογές και τα λεφτά τα παίρνεις καλό Ιούνιο (μαζί με το ραβασάκι της εφορίας)

  Καλή ευκολία

  ΚΓ

 3. the writer says:

  Εγώ ψήφισα για πρώτη φορά φέτος. Πολύ επανάστα εκεί στο σχολείο της Αργυρούπολης. Είχανε βάλει Bob Marley.

 4. the writer says:

  Υ.Γ. Βγάλε την captcha, δεν τυχαίνει να είμαι ρομπότ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s